skip to Main Content

Mikor indokolt használatuk?

Nagyszerű dolog, hogy már otthonában, – az állatorvos látogatások között- saját maga is elvégezhet néhány alapvető tesztet a kedvencén, de nagyon fontos, hogy reális elvárásai legyenek, mielőtt ehhez hozzálát. Az első lépés, hogy felismerjük, mikor van szükség egy ilyen teszt elvégzésére.

Az otthon elvégezhető teszteket olyan állatokon szabad csak alkalmazni, akiknek nem súlyos az állapota. Fontos tudni, hogy ezek a termékek nem helyettesítik a megfelelő állatorvosi ellátást! Az olyan kisállat, amelyiknek fájdalma van, súlyt veszít, nem eszik, vagy letargikus, állatorvosi ellátást igényel. Egy jó fizikai szemrevételezés gyorsabban és hatékonyabban elvezet a helyes diagnózis felállításához, mint egy otthon elvégezhető teszt. Ezen kívül, ha az állatnak fájdalmai vannak, vagy kritikus az állapota, az ilyen tesztek elvégzésével csak időt veszítünk, valamint késleltetjük, hogy az állat megkapja azt az ellátást, amire szüksége van.

Az otthon elvégezhető teszt nem gyógyít, csak tesztel. Információt nyújt arról, hogy mi zajlik az állat szervezetében, amire alapozva megtervezhető az orvosi ellátás. A kapott adatokat kutyája vagy macskája teljes kórtörténetével együtt kell figyelembe venni, és néha további tesztek elvégzése is szükséges ahhoz, hogy teljes képet kapjunk.

Az időben történő vizeletvizsgálat segíthet, hogy a kisállata érdekében időben cselekedjen. A korai beavatkozás olcsóbb, nagyobb valószínűséggel sikeres és kényelmesebb a kisállat számára.

Néhány példa, hogy mikor segíthet egy otthon elvégezhető vizelet teszt:

Szobatisztaságra nevelés: Az olyan kutyák esetében, akiknél még nem alakult ki a napi rutin és túl sűrűn vizelnek, jó ha ki tudjuk zárni a bármilyen húgyúti fertőzés lehetőségét. Ilyen esetben a Petnostics teszt egyszerű megoldás annak eldöntésére, hogy fertőzésről van szó, vagy csak további szobatisztaságra nevelésre van szükség.

Megnövekedett szomjúság érzet: sok oka lehet, ha egy kisállat elkezd több vizet inni. Néha egyszerűen a több mozgás, vagy a magasabb hőmérséklet az oka. Azonban néha utalhat cukorbetegségre, Cushing-szindrómára, vagy vesebetegségre. Ezért, hha biztosra szeretnénk menni, végezzük el a tesztet és ha valami normálistól eltérő értéket találunk, vigyük a kisállatot az orvoshoz, mielőtt súlyosbodna a helyzet. Itt megnézhetnek egy videot egy Petnostics használó gazdiról, aki azelőtt felfedezte kutyája cukor betegségét, mielőtt az súlyosabbra fordult volna: https://www.youtube.com/watch?v=glM4nLzHfj8

Füvet kiégető kutyák: néhány kutya vizelete sárga foltokat hagy a kertben. Ennek okozója a túl savas vagy lúgos vizelet (amikor a pH érték jóval magasabb vagy alacsonyabb a 7.0 értéktől), vagy ha a vizeletben túl sok a tápanyag (szervezetben nincs elegendő víz). Egy vizelet teszt segíthet eldönteni, hogy ezek közül a problémák közül fennáll-e valamelyik kedvencnél, hogy kezeljük-e több víz adagolásával az étrendben, vagy vény nélkül kapható pH érték normalizáló termékkel.

Fogyás: Ha a kisállat hirtelen súlyt veszít, az komolyabb probléma jele is lehet. Gyakran a bélférgek lehetnek a bűnösök, de egy vizelet tesztből megállapítható, hogy esetleg más gyakori, súlyvesztést okozó betegség van-e jelen, mint pl. diabétesz vagy vesebetegség.

Fájdalmas vizelés: Az alsó húgyúti megbetegedés egy olyan rendellenesség, amely vagy a húgyhólyagot, vagy a húgycsövet érinti. Tipikus jelei közé tartozik a gyakori, fájdalmas és kis mennyiségű vizeletürítés. A vizelet pirosas vagy rózsaszínű árnyalatú, és szúrós szagú lehet. Ennek a tűnetnek az okozója lehet húgyúti fertőzés, húgykövesség, gyulladás vagy daganat.

Az eredmények kiértékelése

Ha a vizelet teszt eredménye eltér a normálistól, a Petnostics applikáció példákat fog hozni a különböző okokra, hogy egy bizonyos érték miért eshet kívül a normál intervallumon. A javaslatunk az, hogy ne próbáljuk ezeket túlreagálni. A teszt eredményeket egy átfogó kép részeként kell kiértékelni. A szervezet egy bonyolult dolog, ne próbáljuk meg megérteni egy Google keresésre alapozva. A példák, amiket az applikáció mutat, jó kiindulópontok lehetnek, de nem tartalmazza az összes lehetséges okot, ami az eltérést eredményezi. Azt is jó, ha tudjuk, hogy néhány betegség hamis pozitív eredményeket okoz egy elszíneződő tesztcsíkon. Ez azt jelenti, hogy a teszt pozitív eredményt fog mutatni annak ellenére, hogy a vizelet valójában negatív. Például, ha a kisállat vizeletében myoglobin van egy izomsérülés miatt, egy tesztcsík pozitív lesz vörös vértestre annak ellenére, hogy nincs vörös vértest a vizeletben. Az állatorvosa tudja ezt. Ez az ő tesztjeire is érvényes és ennek megfelelően értékeli.

Végül, egy vizeletteszt csík kiértékelése csak egy kis szelete a tortának, ami a kis kedvence egészségét jelképezi. Ha bármi normálistól eltérőt talál a vizeletben, forduljon az állatorvosához, aki segíteni tud abban, hogy milyen további vizsgálatok szükségesek.

Ha felhívja az állatorvosát és arra kéri, hogy magyarázza el Önnek, hogy mit jelent a kapott eredmény, ne lepődjön meg, ha megtagadja azt és arra kéri, hogy egyeztessenek egy időpontot a rendelőjében.  Ahhoz, hogy segítsen a kisállatának, az állatorvosának időre lesz szüksége, hogy felállítson egy alapos kórtörténetet, és elkészítsen egy diagnosztikai és kezelési tervet. Számítson rá, hogy további vizsgálatokat fog javasolni, hogy igazolja a leletet vagy, hogy több részletet megtudjon, mielőtt dönt a kezelés módjáról. Ez a helyes eljárás ahhoz, hogy kisállata az állapotának megfelelő kezelést kapja.

Back To Top